Lyssna på oss!

Gruppen Demokrati piloterna som driver ett projekt som heter "Lyssna på oss" på Facebook har skrivit en underbart sorglig text som beskriver nästan mitt liv, känner igen mig i nästan allt. 

Detta är alltså deras text o inte min. 


Autistisk utmattning (på engelska "autistic burnout") innebär att en autistisk individ som fått kämpa i flera år med att försöka passa in, kan drabbas av svår utmattning med depression och ångesttillstånd. Det drabbar speciellt kvinnor som har en förmåga att kamouflera sina autistiska drag. Utmattningssyndrom är vanligare vid autism, enligt forskning.

Autistiska personer påverkas väldigt starkt av stress och har ofta svårt att hantera den. De kämpar med utmaningar i både vardagen och i arbetslivet. Allt tar mer energi och många med autism upplever även svår trötthet. Många står ut, trots att de skulle behöva stöd och anpassningar. En dag kraschar de med utmattningssyndrom till följd. Kvinnor maskerar sina svårigheter och anpassar sig till den grad att de försummar sitt egna psykiska mående, vilket har ett högt pris för individen. 

Det är inte autismen i sig som skapar svårigheterna, utan oftast handlar det om tidigare erfarenheter av exempelvis mobbning som kan skapa trauma. Traumat i sig kan påverka på så sätt att det gör personen mer sårbar för yttre påfrestningar. Tilläggsdiagnoser som olika ångesttillstånd, depression och ytterligare en eller flera npf diagnoser kan tillsammans bli problematiskt. Sedan har omgivningens bristande förståelse en stor inverkan och samspelar med ovannämnda faktorer. 

Vanligt är att en autistisk person bara kör på i vardagen utan att känna efter. Det kan ta ett tag att förstå att man är utmattad. Många inser inte det förrän de kraschar. Det är lätt att glömma bort sig själv och prioritera annat framför den egna psykiska hälsan. Många tänker inte på att symtom såsom huvudvärk, magproblem och yrsel kan vara tecken på utmattning. En utmattning kan ha många orsaker och behöver inte endast vara arbetsrelaterat. Utan även fritid och relationer kan ligga till grund. 

Meltdown (härdsmälta) och shutdown (ett "tyst" sammanbrott) som vi skrivit om i tidigare inlägg, är oftast tecken på autistisk utbrändhet. 


(null)